Acasă Experienţe europene pentru pentru dezvoltarea personală şi profesională

Experienţe europene pentru pentru dezvoltarea personală şi profesională

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]

PROIECTUL DE MOBILITATE ERASMUS+ ÎN DOMENIUL FORMĂRII PROFESIONALE (VET) NR. 2017-1-RO01-KA102-036673 ”EXPERIENȚE EUROPENE PENTRU DEZVOLTAREA PERSONALĂ ȘI PROFESIONALĂ”/„EUROPEAN EXPERIENCES FOR PERSONAL AND PROFESSIONAL DEVELOPMENT”

Proiectul ”Experiențe europene pentru dezvoltarea personală și profesională”/„European experiences for personal and professional development” este cel de al treilea proiect, consecutiv,din cadrul programului Erasmus+/ Formare profesională (VET), aplicat și câștigat de Liceul Tehnologic Meserii și Servicii Buzău, care s-a derulat în perioada 01.09.2017 – 30.09.2018. Deosebirea, față de cele două proiecte anterioare, a constat în faptul că pentru cele două fluxuri au fost implicați doi parteneri din țări diferite: F+U Saxony din Chemnitz, Germania și Asociatia Interculturala Mobility Friends (AIAM), Portugalia.

Proiectul a implicat elevi de clasele a X-a și a XI-a, filiera Tehnologica, profil Servicii, astfel: 8 elevi de la calificarea Organizator banqueting, 7 elevi Tehnician în hotelărie, 15 elevi (clasele a X-a și a XI-a) calificarea Coafor-stilist și 7 elevi calificarea Ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație – învățământ profesional.

Cele două mobilități au urmărit formarea profesională inițială pentru îmbunătățirea abilităților practice ale elevilor pentru viitoarele lor locuri de muncă, creșterea șanselor de adaptarea la cerințele unui viitor loc de muncă din UE, precum și încrederea în cunoștințele și abilitățile practice. Stagiile de pregătire practică s-au desfășurat pe parcursul a câte două săptămâni la cei doi parteneri, dintre care AIAM, Portugalia a avut rol de organizație intermediară. Cei 15 elevi de la calificările Organizator banqueting și Tehnician în hotelărie au desfășurat stagiile de pregătire practică din Portugalia în două companii agreate de către Asociatia Interculturala Mobility Friends (AIAM): Sonho Mágico și Apúlia Praia Hotel.

Prin derularea celor două mobilități, proiectul și-a propus:

  • perfecționarea inserției pe piața muncii, prin dobândirea competențelor necesare unei forțe de muncă moderne, flexibile, dinamice și adaptată cerințelor europene;
  • accesul la educație de calitate în vederea îmbunătățirii abilităților practice ale elevilor în calificările implicate în proiect prin învățarea și exersarea de activități specifice acestora;
  • familiarizarea elevilor cu modul de viață într-o altă țară a UE în vederea educației pentru cetățenie europeana și sensibilizare interculturală;

Pe parcursul celor două săptămâni, elevii au avut de executat sarcini de lucru conform calificărilor și modulelor selectate pentru stagiile de practică: Oferta de meniuri, Primirea și cazarea turiștilor, Pigmentarea și depigmentarea părului și Organizarea meselor festive.

Participarea celor 37 de elevi la mobilitățile proiectului a reprezentat, de asemenea, un bun prilej de a lua contact cu două culturi diferite, germană și portugheză, dar și îmbunătățirea imaginii de sine în comunitate, școală și la nivel intrinsec. Experiența europeană i-a ajutat pe mulți dintre ei să devină independenți, responsabili și să se descopere devenind astfel mult mai încrezători în propriile forțe.

La finalul celor două stagii de pregătire practică fiecare participant a primit:

  • certificat de formare
  • documentul de Mobilitate Europass

[su_custom_gallery source=”media: 2217,2216,2215,2214,2213,2212,2211,2210,2209,2208,2207,2206″ link=”lightbox” width=”80″ height=”80″ title=”never”][/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]